Bred dunkjevle

This is an example of a HTML caption with a link.

Karakteristisk vannplante

Bred dunkjevle er en flerårig vann- og sumpplante. Plantene kan bli 1-2 meter høye, og har et karakteristisk og dekorativt kjevle på toppen. De sverdformede bladene står rett opp og er ofte lengre enn stengelen. Planten trives aller best i næringsrike vann slik som Mosvatnet. Der finnes den blant annet i Andedammen nord-øst. Arten er i dag i rask spredning både innover i landet og nordover langs kysten.

Fakta

Vitenskapelig navn: Typha latifolia
Norsk navn: Bred dunkjevle
Hører til: Dunkjevlefamilien
Habitat: Næringsrike vann, grøfter og elver
Utbredelse: Østlandet og i kyststrøkene. Arten er i rask spredning

Visste du...?

Hos bred dunkjevle er blomsterstanden formet som en kompakt kjevle. Blomstene er enkjønnede hvor hunnblomstene sitter på den tykke delen og hannblomstene sitter på den smale delen øverst. Plukker du med deg modne brede dunkjevler hjem for å pynte opp i stua kan du lett blitt overrasket når kjevlene begynner å utvide seg. Når frøene modnes utvider frøulla seg slik at de mellom 200 000 og 400 000 frøene kan blåse avsted med vinden.

Bred dunkjevle kalles også "sumpmarkens supermarked", da mange ulike deler av planten kan brukes i matlaging. Blant annet kan den grønne og umodne kjevlen kokes og spises som en maiskolbe.

I slekt med

Annen info