Skara Brae

This is an example of a HTML caption with a link.

Inspirert av forhistorisk bosetning

Navnet “Skara Brae” refererer til et kjent arkeologisk funnsted på Orknøyene, hvor det finnes godt bevarte rester av en forhistorisk bosetning. Skulpturen er utformet som fire søyler plassert slik at de danner et kvadrat. Med plasseringen her i Stavanger og en tittel knyttet til et samfunn som eksisterte for om lag 5000 år siden, har kunstneren sett for seg en kulturell forbindelse over Nordsjøbassenget og inviterer til mystiske assosiasjoner.

Fakta

Oppført: 1998  

Materiale: Stein  

Kunstner: Bård Breivik (1948-2016) 

Sted: Ved Stavanger kunstmuseum.

skarabrae_kart

Visste du at ...?

Skara Brae på Orknøyene har blitt omtalt som “Skottlands Pompeii” på grunn av sin godt bevarte tilstand, og ble tatt opp på UNESCOs verdensarvliste i 1999. 

Bosetningen ble oppdaget ved at voldsomme stormer som av og til herjer Orknøyene avdekket bygningene, som lå gjemt under sanddynene. Dette skjedde i 1850, og igjen i 1924. 

Bosetningen Skara Brae er eldre enn Stonehenge og Den store pyramiden i Giza.  

Kunstneren, Bård Breivik, deltok i store utstillinger i New York, Paris og Tokyo. Men han laget mest kunst til Norge, Finland og Sverige. Han er kanskje mest kjent her til lands for å ha laget søylene på Torgallmenningen i Bergen.

Annen info

Denne skulpturen var en gave fra Stavanger kunstmuseums venneforening. 

Man antar at bosetningen Skara Brae ble bygd omkring 3100 f.Kr. og var bebodd i omkring 600 år. Det antas at rundt 50-100 personer levde her. Rundt år 2500 f.Kr. ble bosetningen sannsynligvis forlatt fordi klimaendringer førte til et kjøligere klima med mer nedbør.