Middelthon

This is an example of a HTML caption with a link.

Den store samfunnsbyggeren

Cornelius Middelthon (1869-1934) var statsråd i tre regjeringer, stortingsrepresentant, konsul, skipsekspeditør, kullhandler, patentforvalter, formann i mange bedriftsstyrer og kulturorganisasjoner – ikke minst hans kjære Skogselskap. Cornelius Middelthon var en av de største drivkreftene bak utviklingen av det Stavangerske samfunnet og næringslivet etter den økonomiske krisen i 1880-årene, mens den bortgjemte bautaen i bøkeskogen er det eneste vi har til å minne oss på hvem han var.

Fakta

Oppført: 1937 

Materiale: Bronserelieff på bautastein av granitt 

Kunstner: Ottar Espeland (1913-1996) 

Sted: Gamle Mosvannsparken, nord for Madlaveien.

middelthon_kart2

Visste du at ...?

Da bautaen ble avduket sto den godt synlig ved innfartsveien til byen, men i dag er den delvis skjult av store bøketrær. 

Da Cornelius Middelthon var 18 år startet han sin forretningsvirksomhet ved å kjøpe sjøhuset Skansegaten 15. Han innså snart at det ville bli for lite, og kjøpte i samme slengen de to nabohusene. I 1890-årene bygde han et nytt, moderne murbygg til sin dampskipsekspedisjon (i dag Skansegata 13).

Annen info

Cornelius Middelthon var stortingsmann for Høyre i to perioder og tre regjeringer fra 1919-1924. Middelthon var også sterkt engasjert i skogsaken og var med i Stavanger Skogselskap fra det ble etablert i 1899. Han var deretter formann fra 1911 til sin død i 1934. Bysten ble reist i hans minne av Rogaland Skogselskap, som det da het.