Broken Column

This is an example of a HTML caption with a link.

Rustne menn fra Mosvatnet til havna

Skulpturprosjektet «Broken Column», også kalt «jernmennene» eller «de rustne menn», er basert på avstøpninger av kunstneren som laget dem. 23 statuer av sandblåst jern er plassert på bestemte steder i Stavanger, slik at de danner en imaginær søyle av menn i høyden. Den første statuen står ved Stavanger kunstmuseum, på omtrent 40 m.o.h. Den neste står 1,95 meter lavere enn den første. Slik fortsetter det til den siste statuen som står uti sjøen ved øya Plentingen i Stavanger havn.

Fakta

Oppført: 1999-2003 

Kunstner: Antony Gormley (f. 1950) 

Materiale: Jern 

Sted: Utvalgte steder i Stavanger, bl.a. i Stavanger kunstmuseum og Gamle Mosvannsparken.

brokencolumn_kart2

Visste du at ...?

Alle statuene er vendt i samme retning; 8 grader mot vest.

1,95 m er kroppshøyden til kunstneren, og dermed også høyden på hver av statuene.

Forløperen til “Broken Column” var et lignende prosjekt Antony Gormley hadde på Solastranden, som viste seg å være svært populært. Verket, kalt “Another Place”, bestod av 100 jernmenn spredt utover stranden. Det ble satt opp i 1998, men fjernet igjen i 1999.

Annen info

Av totalt 23 “jernmenn” står tre av dem i området rundt Mosvatnet; én står inne på Stavanger kunstmuseum og én står i Gamle Mosvannsparken mellom Madlaveien og Eiganesveien. Den tredje står nå skjult bak en voll på Kiellandsmyrå, som ble omgjort til anleggsområde i forbindelse med byggingen av Ryfast.