Vålandstårnet

This is an example of a HTML caption with a link.

«Borgen» på toppen av Våland

På bydelens høyeste punkt (83 m.o.h.) står Vålandstårnet. Stedet har vært brukt som utkikksplass i uminnelige tider. Dagens bygg ble oppført slik at det kunne være tilsyn med vannforsyningen i byen. Vakten skulle også signalisere brann eller viktige nyheter til befolkningen. Fra toppen av tårnet får man utmerket utsikt over Stavanger og omkringliggende kyst. I dag kan man besøke Vålandstårnet og se hvordan vaktene levde og jobbet på 1800-tallet. I 2016 ble tårnet pusset opp for sju millioner kroner.

Fakta

Oppført: 1895 

Materiale: Oppmurt stein 

Arkitekt: Ukjent

Kafé: Åpen hver søndag.

vålandstårnet_kart

Visste du at ...?

Det har vært utkikkstårn på Vålandshaugen helt siden 1807. Det første som ble bygget ble kalt «Vålandspibå», et navn som også henger igjen på dagens tårn. 

Vålandstårnets arkitektur er inspirert av tårnet på St. Hanshaugen i Oslo, og ble opprinnelig kalt «Vålandsborgen».

I Vålandstårnet er det kafé som holdes åpen hver søndag fra kl. 11:00 til 15:00. Tårnet kan også leies gratis av frivillige lag og foreninger til eksempelvis møter og avslutninger.

Annen info

Vålandstårnet ble oppført i 1895 i forbindelse med effektivisering av byens vannforsyning. Kommunen hadde laget to høydetrykksbasseng på Vålandshaugen, og tårnet skulle brukes til overvåking av disse bassengene. Bygget har også gjennom årene blitt brukt til bl.a. bolig, restaurant og i forsvarsøyemed. 

Bygningen ble kondemnert som bolig av helserådet i 1914. I 1917 ble tårnet derfor pusset opp og fikk sitt nåværende utseende med ny toppetasje.

Med okkupasjonen i 1940 ble bygget tatt over av tyskerne som brukte Vålandstårnet som observasjonspost.

Det ble lagt betongdekke over vannbassengene i 1951.