Hansons Minde

This is an example of a HTML caption with a link.

Hansons eksotiske oase

Det er vanskelig å forestille seg at Hansons Minde på Tjensvoll en gang var en botanisk og zoologisk oase. I dag ligger nemlig den lave, hvite murbygningen i dansk byggestil som en anakronisme i en moderne ørken. Men på 1850-tallet var Tjensvoll jordbruksland, myr og lynghei. Her, like ved Tjensvolltjernet, kjøpte tegnelærer Bernhard Hanson et stykke land og startet en omfattende kultivering. Han anla fiskedammer med eksotiske fiskeslag. Hagen fylte han med sjeldne trær, busker, blomster og eksotiske dyr!

Fakta

Byggeår: 1860-1865 

Tomteareal: 30 dekar 

Materiale: Hvitmalt mur og stein 

Sted: Vestsiden av Mosvatnet (på andre siden av E39).

hansonsminde_kart

Visste du at ...?

Hanson fant opp sin egen “fiskemater”: Han hang opp kjøtt over fiskedammene som fluer la egg i. Deretter slo han på kjøttet med en stokk slik at fluelarvene drysset ned i vannet, til fiskenes store glede. 

Hanson skal ha hatt apekatt, vaskebjørn, skilpadder og en gul hest i den eksotiske hagen sin! 

Den frodige oasen ble ikke bare et yndet mål for søndagsturister, men også en attraksjon for besøkende fra utlandet.

Annen info

Etter Bernhards død ble hans livsverk holdt noenlunde ved like, fram til 1960-tallet. Da ble Tjensvolltjernet drenert og brukt som søppelfylling, og etter hvert startet utbyggingen av idrettshaller. Kun det hvite våningshuset gjenstår i dag som et blekt minne om den grønne oasen ved Mosvatnet.