Storskarv

This is an example of a HTML caption with a link.

Ny fugl i Mosvannet

Storskarven er en ganske stor, svart fugl med en bøyd spiss på det kraftige nebbet. Den er spesielt knyttet til havet og holder seg derfor til kyststripen. Arten hekker nordover i Norge ute på holmer og skjær i havet, men også i fuglefjell. Det er underarten mellomskarv som vi finner på Vestlandet. De bruker gjerne Mosvatnet som furasjeringområde, men det er ikke mange som er der. Arten lever av fisk som flyndre, lodde, sil og torskefisker.

Fakta

Vitenskapelig navn: Phalacrocorax carbo
Norsk navn: Storskarv
Hører til: Skarvefamilien
Habitat: Havet
Utbredelse: Store deler av Europa, Afrika, Asia, Australia og Amerika
Hekkefugl i Rogaland: Ja

Visste du...?

Storskarven har en tett fjærdrakt og strømlinjeformet kropp som gjør den i stand til å dykke etter fisk. Nebbet har en bøyd spiss for å fange og holde fast store fisker.

Når fuglen ligger på vannet har den et karakteristisk utseende. Den ligger lavt i vannet og holder den lange halsen strekt oppover og hode skrått oppover. Når man har sett fuglen i profil noen ganger er den vanskelig å ta feil av.

I slekt med

Annen info

Skarven dukket opp i Mosvatnet på slutten av 1990-tallet, og øker i antall. De kommer ofte opp på steinene midt ute i Mosvatnet for å tørke vingene. Da får de luft i fjærdrakten og kan lettere ta av når de skal dra videre til andre lokaliteter.