Kattuglen er en mellomstor ugle med gråbrun fjærdrakt med mørke striper på undersiden og lyse flekker og marmoreringer på oversiden. Den foretrekker eddelløvskog og kulturlandskap, men finnes også i mange byer og landsbyer der det finnes gamle, hule trær. Uglen er mest aktiv om natten hvor den jakter på smågnagere, men også spissmus, fugler og padder. Det er kun ett par som er observert hekkende ved Mosvatnet.
Vitenskapelig navn: Strix aluco
Norsk navn: Kattugle
Hører til: Uglefamilien
Habitat: Edelløvskog og kulturlandskap
Utbredelse: Europa, Nord-Afrika og deler av Asia
Hekkefugl i Rogaland: Ja
På dagtid sitter kattuglen ofte på en grein tett inntil en trestamme. Voksne kattugler er som oftest stasjonære i territoriet sitt året rundt og livet ut. Unge kattugler vandrer kortere avstander og gjennomsnittlig ikke mer enn 21 km unna fødestedet.
På steder der det er mye mat å finne, kan uglene få 4-5 unger. Før ungene kan fly har de en lys dundrakt. De klatrer gjerne rundt i trærne noen dager før de klarer å fly skikkelig.
I milde vintre kan kattuglene ved Mosvatnet legge egg allerede i januar, og ha flyvedyktige unger i slutten av mars. Dette er ett av de tidligste hekkeparene av arten som er kjent i Norge.