Løvsangeren er en av våre minste fugler med vekt mellom 7-11 gram. Arten har en grønnaktig overside og gråhvit underside, men det er den karakteristiske sangen man gjenkjenner arten på. Løvsangeren hekker i alle skogtyper over hele landet, men kan også hekke i eldre hager og parker, på lave holmer og i vierregionen i fjellet. Den lever av diverse insekter og noe edderkopper, men kan også ta enkelte bær når høsten kommer. Løvsangeren plasserer reiret sitt på bakken, gjerne i tett vegetasjon.
Vitenskapelig navn: Phylloscopus trochilus
Norsk navn: Løvsanger
Hører til: Sangerfamilien
Habitat: Alle skogtyper, eldre hager, parker, holmer samt vierområder
Utbredelse: Europa sørover til Mellom-Europa og østover til Stillehavet
Hekkefugl i Rogaland: Ja
Løvsangeren anses for å være en av Nordens aller mest tallrike hekkefugl. Den er en trekkfugl som drar til Afrika om vinteren og returnerer til Norge og andre land på våren.
Sangen til løvsangeren er en melodisk plystring som avtar og faller litt bort på slutten. Kjenner sangen igjen vil man fort kunne høre den overalt siden den er så vanlig.
Arten er kjent for å ha høstsang, og synger gjerne noen strofer på veien sørover i første halvdel av august. Løvsangeren er nå mindre tallrik som hekkefugl rundt Mosvatnet enn sin nære slektning gransangeren.